Georgiens Vin Historie

Georgiens vin har været kendt og skattet siden oldtiden. Homer omtaler den, og Xenofon – Sokrates’ discipel og ven – rejste gennem landet og skrev om den ypperlige vin, der blev lagret i lerkrukker.

Rødderne til georgisk vinavl er sporet tilbage af arkæologi til, da folk i det sydlige Kaukasus opdagede, at vild druesaft blev til vin, da den blev efterladt begravet gennem vinteren i et lavvandet hul. Denne viden blev næret af erfaring, og fra 6000 f.Kr. dyrkede indbyggere i det nuværende Georgien druer og begravede lerbeholdere , kvevris , hvor de kunne opbevare deres vin klar til servering ved jordtemperatur. Når den er fyldt med høstens gærede juice, toppes kvevris med et trælåg og derefter dækkes og forsegles med jord. Nogle forbliver muligvis indgravede i op til 50 år. [6]

Vinbeholdere af enhver form, størrelse og design har været den afgørende del af keramik i Georgien i årtusinder. Gamle artefakter vidner om den lokale dygtighed hos lokale håndværkere. Blandt skibe er den mest allestedsnærværende og unikke for georgiske vinfremstillingskultur sandsynligvis Kvevris , meget store lergodsbeholdere med et indvendigt lag bivoks. Ikke kun kvevris blev brugt til at fermentere druesaft og til at samle vin, men også chapi og satskhao ; andre endnu blev brugt til at drikke, såsom khelada , doki , sura , chinchila , deda-khelada , dzhami og marani .

Den kontinuerlige betydning af vinfremstilling og drikke i georgisk kultur er også synlig i forskellige antikke kunstværker. Mange af de udgravede artefakter i sølv, guld og bronze fra 3. og 2. årtusinde f.Kr. bærer aftryk af vinstokken, drueklynger og blade. State Museum of Georgia har udstillet en kop guld af høj karat med perler, en ornamenteret sølvkande og nogle andre artefakter dateret til 2. årtusinde f.Kr. Fra den klassiske antikhed viser georgiske museer en cameo, der skildrer Bacchus, og adskillige sarkofager med vinkande og ornamenterede vinkopper, der findes i gamle grave.

Fra det 4. århundrede e.Kr. har vin fået yderligere betydning i georgisk kultur på grund af kristningen af ​​landet. Ifølge traditionen bar Saint Nino , der prædikede kristendom i Kartli , et kors lavet af vintræ. I århundreder drak georgierne, og i nogle områder drikker de stadig deres vin fra horn (kaldet kantsi på georgisk) og skind fra deres flokke. Hornene blev renset, kogt og poleret, hvilket skabte et unikt og holdbart drikkebeholder.